KONCEPCIA ŠKOLY V OBLASTI PREVENCIE

Dlhodobá koncepcia bola vypracovaná na základe našich interných potrieb, ktorým predchádzalo zbieranie informácií o aktuálnych problémoch v uvedenej oblasti a o frekvencii ich výskytu. Žiakom sme rozdali dotazníky, odpovede boli anonymné. Tak smezískali objektívne informácie slúžiace ako podklad na vypracovanie koncepcie.

V úvodnej časti charakterizujeme výskyt sociálno-patologických javov v škole, hlavne sa zameriavame na tie, ktorých riešenie bude pre nás prioritou.V ďalšej časti sa zaoberáme drogovou závislosťou a šikanovaním ako celospoločenským problémom. Poukazujme na typy drogových závislostí, zvláštnu kapitolu venujeme fajčeniu a tabakizmu, šikanovaniu, patologickému hráčstvu.

V tretej časti sme rozpracovali ciele, úlohy a priority v riešení problému na úrovni školy. Našou prioritou prevencie DZ a šikanovania je vytváranie komplexných podmienok na znižovanie ich výskytu v správaní žiakov, prejavov agresivity a závislostí.

Za veľmi dôležitú časť považujeme súbor pravidiel správania sa žiakov školy, pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Pravidlá správania sa žiakov vymedzuje Organizačný poriadok školy, jeho súčasťou jeVnútorná organizačná smernica,ktorá presne definuje a vymedzuje príslušné opatrenia a sankcie.

V „koncepcii“ venujeme jednu kapitolu detekcii užitia legálnych a nelegálnych drog v školskom prostredí. Stručný a výstižný prehľad užívanej drogy a fyzických symptómov slúži hlavne učiteľom pri prvotnej orientácii podozrenia na jej užitie.

Zvlášť sa venujeme problematike šikanovania. Poukazujeme na skutočnosť, že skôr, ako sa pustíme do problému šikanovania, musímepomocou dotazníka, pozorovania či sociometrie, zistiť jeho rozsah a charakter. Ďalej objasňujeme stratégiu a taktiku vyšetrovania prípadov šikanovania, prácu s agresormi a obeťami.

V záverečných kapitolách sme rozpracovali metódy a formy eliminovania problémov. Podotýkame, že na zmiernenie alebo odstránenie problému je nevyhnutná tímová spolupráca a zapojenie všetkých zložiek kompetentných v riešení problému.

 Súčasťou tohto dokumentu sú aj dôležité telefónne čísla konkrétnych organizácií a inštitúcií.

 Na záver si dovoľujem venovať pár slov rodičom:

 Neexistuje žiadny „zaručený“ postup na liečenie drogového problému. Môžete sa však pokúsiť obmedziť riziko jeho vzniku. Ako? Venujte sa deťom. Hovorte s nimi, počúvajte ich problémy. Buďte pre ne vzorom. Ak však problém nezvládnete, neváhajte vyhľadať pomoc.

 Vypracovala: PaedDr. Darina Kilácsková,

koordinátorka PDZ

Joomla Templates - by Joomlage.com